Recept på ugnsstekt kalkon – Saftig och krispig
Tillagningstid: 4-5 timmar
Portioner: 8-10
Att laga hel kalkon till julbordet är inte lika vanligt i Sverige som på andra håll i världen – men det är enklare än du tror. Med en ångugn tillagas kalkonen jämnt och förblir riktigt saftig, samtidigt som skinnet blir krispigt och gyllene. Här använder vi en klassisk fyllning med bröd, kryddor och smör som sprider ljuvliga dofter av jul när kalkonen tillagas. Följ receptet här och imponera på familj och vänner med en kalkon värdig julbordets mittpunkt!
Ingredienser
Till kalkonen
- 1 hel kalkon (4–5 kg)
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 gul lök
- 1 citron, halverad
- 1 hel vitlök (halverad)
- Färsk timjan eller rosmarin
Fyllning (stuffing)
- 200 g vitt bröd, tärnat eller 1-2 dl ströbröd
- 2 gula lökar, finhackade
- 2 selleristjälkar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 100 g smör
- 1 äpple, tärnat
- 1 dl hackade färska örter (timjan, salvia och persilja)
- 1 tsk torkad rosmarin
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1–2 dl kycklingbuljong
Gör så här
Steg 1. Förbered fyllningen
-
Fräs lök, vitlök och selleri tills mjukt.
-
Tillsätt äpple, örter och brödtärningar/ströbröd
-
Häll i buljong tills konsistensen är saftig men inte blöt.
-
Smaka av med salt och peppar och låt svalna.
-
Smält smör i en stekpanna
Steg 2. Förbered kalkonen
-
Ta bort ev. inkråm.
-
Krydda kalkonen med salt och peppar på in- och utsidan.
-
Dela löken, citronen och vitlöken.
-
Fyll sedan kalkonen med fyllningen (stuffing).
-
Stoppa in lök och citron tillsammans med örterna.
-
Sy ihop kalkonen med steksnöre.
Steg 3 . Tillagning i ångugn
-
Sätt ugnen på 100°C full ånga.
-
Placera kalkonen på ett galler med en plåt under.
-
Sätt en termometer i den tjockaste delen av benet.
-
Ånga tills den når 68°C innertemperatur.
Tips: Använd mattermometer –Tiden varierar beroende på vikt. Låt alltid mattermometern sitta kvar och mät temperaturen på det tjockaste stället i bröstet respektive låret. -
Ta ut och låt skinnet torka i 10–15 min.
Steg 4. Ge kalkonen krispigt skinn
-
Välj varmluft 200°C
-
Pensla hela kalkonen med mjukt smör.
-
Ställ tillbaka kalkonen och stek vidare i ca 30 min eller tills skinnet är gyllene och krispigt.
Kontrollera innertemperaturen: Stek i ugnen tills den närmar sig måltemperaturen. 70-72°C vid den tjockaste delen av låret, nära benet. -
Låt vila 20 min innan tranchering.
Relaterade recept
Upptäck mer från Electrolux
-
Ugn med ångfunktionElectrolux ugnar med ångfunktion öppnar upp för nya möjligheter i köket.
-
-
ReceptHitta inspiration och ta hjälp av våra utsökta recept för att skapa en oförglömlig måltid.