Wienerbröd med äpple

Wienerbröd med äpple


En "Chausson aux pommes", är ett traditionellt franskt wienerbröd av smördeg fyllt med äppelmos. Receptet kan göras med mos av olika frukter. Perfekt för kalla vinterdagar om de serveras varma.


Antal: 12 bitar
Gör så här: 1 tim
Total tillagningstid: 1 tim 20 min

Ingredienser

Smördeg
8,3 dl mjöl, 75 g smör, 2,5 dl vatten, 1,5 tsk salt

Lägga i flera lager
300 g smör

Äppelkompott
3 stora äpplen, 50 g strösocker, 2,5 g vaniljpulver (inte vaniljsocker), 1/4 tsk mald kanel, saften från 1/2 citron

Ägg att pensla med
1 helt ägg, 1 äggula, 10 ml vatten, en nypa salt, en nypa socker

Sirap
75 g strösocker, 0,5 dl vatten

Gör så här

Smördeg

  • Lägg de torra ingredienserna i Electrolux Masterpiece Matberedare.
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Häll allt smält kylt smör och vatten i matberedaren snabbt och låt det bli en deg.
  • Lägg upp degen på en lätt mjölad yta och knåda den till en slät textur, täck med plast och låt vila 30 minuter i kylskåpet.
  • Rulla under tiden ut smöret till fyrkantiga bitar på 30 x 40 cm mellan två bakplåtspapper.
  • Kombinera smörblocket och degen genom att först forma den kylda degen till bitar som är 1/3 längre och lite bredare än smörblocket.
  • Placera därefter smörblocket så det täcker 2/3 av degen och vik sedan degen för att omsluta smöret
  • Vik det därefter ¼ gång och kavla ut
  • När det är klart ska det stå i kylskåpet tills det är kallt. Upprepa proceduren fyra gånger.
  • Till slut ska du platta till degen något med en kavel. Slå in den i plastfolie och ställ in i kylskåpet tills du behöver den.

Äppelkompott

  • Skala och kärna ur äpplena, lägg dem i citronvatten tills du ska använda dem.
  • Hacka äpplena i jämna bitar.
  • Hetta upp smör i en kastrull och tillsätt socker, citron och kanel.
  • Tillsätt hälften av de hackade äpplena - låt koka på medelvärme tills de blir mjuka. Med Electrolux Explore 7 Blender: mixa den här hälften till en puré, lägg tillbaka i kastrullen och tillsätt resten av äpplena och koka tills de är mjuka. Tillsätt vatten om det behövs när blandningen börjar tjockna.
  • Låt svalna på en bricka om så behövs.

Ägg att pensla med

  • Vispa alla ingredienserna och passera genom en fin sil.

Sirap

  • Koka upp vatten och strösocker i en liten kastrull. Låt svalna och bli tjockt före användning.

Servering

  • Kavla ut degen 5 cm tjockt på en mjölad yta
  • Skär ut 12 cm stora cirklar och ställ in dem i kylen. Kavla ut varje cirkel lite till, till en mer oval form.
  • Pensla en kortända av degen med lätt uppvispat ägg
  • Lägg en stor klick äppelmos i mitten på varje oval smördegsbit och vik på hälften.
  • Lägg varje bit på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla med det uppvispade ägget och gör ett bladmönster med knivens baksida
  • Baka i 190 grader C i 15 - 20 minuter eller tills den är gyllenbrun på alla sidor
  • När den är klar, ta ut den ur ugnen och pensla den med kall sirap för att ge den en skinande yta

Vin att servera till

Le Cordon Bleu rekommenderar en varm dryck till denna "Chausson aux Pommes", som svart te smaksatt med torkade äppelringar, kanel och stjärnanis. Häll en liter kokande vatten (99 grader Celsius) i en stor tekanna med 6 gram kinesiskt Keemun lösbladste, 6 hackade torkade äppelringar, en halv kanelstång, en halv stjärnanis och en kardemummakapsel. Låt dra i 3 minuter, sila ner i en tekanna eller en termos och lägg över äppelbitarna för hand. Kan nu avnjutas med goda äppelknyten.

knivar på en skärbräda

Andra recept från Le Cordon Bleu

  • Matcha- och körsbärspaj
  • Mango chantilly
  • Pumpasoppa med creme fraiche