Matcha- och körsbärspaj

Matcha- och körsbärspaj


Detta efterrättrecept är en traditionell körsbärspaj i kombination med den japanska smaken matcha.

Antal: 8 bitar
Förberedelsetid: 40 min
Tillagningstid: 40 min

Ingredienser

Mördegskakor
5 dl vetemjöl, 1 g salt, 120 g kallt smör i kuber, 1 dl florsocker, 2 lätt vispade ägg

Matcha pajfyllning
100 g smör, 100 g socker, 2 ägg, 1,7 dl siktat vetemjöl, 1 msk matcha-pulver, 0,5 dl mjölk, 100 g körsbär (på burk), saften från ½ citron

Glasyr
50 g aprikosmarmelad, 2 dl vatten

Gör så här

Mördegskakor

  • Värm ugnen till 185 ℃
  • Placera pajformen på en bakplåt och ställ åt sidan.
  • Sikta mjöl och salt genom en fin sil och ställ åt sidan. I en stor rund skål, blanda smör och florsocker väl, använd stavmixern Masterpiece Blender med visptillbehöret. Tillsätt ägget lite i taget och blanda slutligen i det siktade mjölet försiktigt så det blir en kräm.
  • Lägg ut degen på köksbänken och knåda den till en jämn konsistens, se till att inte knåda för mycket. Lägg degen i plastfolie och ställ in i kylen i 15 - 20 minuter eller tills den är fast.
  • Ta bort plastfolien och kavla ut en 3 mm tjock deg på en lätt mjölad yta. Lägg ut den kavlade degen i en 20 cm pajform med räfflade kanter. Ställ in i kylen.
  • Klä med värmebeständig plastfolie eller bakplåtspapper och fyll den med bönor. Låt stå i ugnen i 15 minuter i 180 °C, eller tills kanterna är gyllenbruna och botten är torr. Ta bort bönorna och plast/bakplåtspapper innan du tillsätter fyllningen.

Matcha-kaka

  • Använd stavmixern Masterpiece Blender med visptillbehöret, mixa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen gradvis tills smeten är väl blandad.
  • Sila ner mjöl, salt, bakpulver och matcha i skålen. Vik in mjölet i den krämiga smörblandningen.
  • Rör i mjölken. Placera i en spritspåse med ett medelstort slätt munstycke och sätt det åt sidan. Tips! Om du inte har en spritspåse, klipp av hörnet av en plastpåse för att skapa din egen.

Servering

  • När pajen är tillagad och har svalnat, häll matcha-tårtblandningen i smördegsformen så att den bildar ett jämnt lager. Torka av körsbären och lägg dem jämnt ovanpå matcha-blandningen.
  • Sätt in pajskalet i ugnen i 175 °C i c:a 20 minuter, testa med en sticka efter den tiden. Ta ut från ugnen och låt svalna.
  • Koka upp aprikosglasyr i en kastrull. Pensla pajen med den uppkokade glasyren.
knivar på en skärbräda

Andra recept från Le Cordon Bleu

  • Traditionell äppelpaj
  • Mango chantilly
  • Stekt biff och knapriga ostron