Matcha- och körsbärspaj

Matcha- och körsbärspaj


Detta efterrättrecept är en traditionell körsbärspaj i kombination med den japanska smaken Matcha.

Antal: 8 bitar
Förberedelsetid: 40 min
Tillagningstid: 40 min

Ingredienser

Mördegskakor
5 dl vetemjöl, 1 g salt, 120 g kallt smör i kuber, 1 dl florsocker, 2 lätt vispade ägg

Matcha pajfyllning
100 g smör, 100 g socker, 2 ägg, 1,7 dl siktat vetemjöl, 1 msk Matcha-pulver, 0,5 dl mjölk, 100 g körsbär (på burk), saften från ½ citron

Glasyr
50 g aprikosmarmelad, 2 dl vatten

Gör så här

Mördegskakor

  • Värm ugnen till 185 ℃
  • Placera pajformen på en bakplåt och ställ åt sidan.
  • Sikta mjöl och salt genom en fin sil och ställ åt sidan. I en
  • stor rund skål, blanda smör och florsocker väl, använd stavmixern Masterpiece Blender med visptillbehöret. Tillsätt ägget lite i taget och blanda slutligen i det siktade mjölet försiktigt så det blir en kräm.
  • Lägg ut degen på köksbänken och knåda den till en jämn konsistens, se till att inte knåda för mycket. Lägg degen i plastfolie och ställ in i kylen i 15 - 20 minuter eller tills den är fast.
  • Ta bort plastfolien och kavla ut en 3 mm tjock deg på en lätt mjölad yta. Lägg ut den kavlade degen i en 20 cm pajform med räfflade kanter. Ställ in i kylen.
  • Klä med värmebeständig plastfolie eller bakplåtspapper och fyll den med bönor. Låt stå i ugnen i 15 minuter i 180 °C, eller tills kanterna är gyllenbruna och botten är torr. Ta bort bönorna och plast/bakplåtspapper innan du tillsätter fyllningen.

Matcha-kaka

  • Använd stavmixern Masterpiece Blender med visptillbehöret, mixa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt äggen gradvis tills smeten är väl blandad.
  • Sila ner mjöl, salt och bakpulver i skålen. Vik in mjölet i den krämiga smörblandningen.
  • Rör i mjölken. Placera i en spritspåse med ett medelstort slätt munstycke och sätt det åt sidan. Tips! Om du inte har en spritspåse, klipp av hörnet av en plastpåse för att skapa din egen.

Servering

  • När pajen är tillagad och har svalnat, häll matcha-tårtblandningen i smördegsformen så att den bildar ett jämnt lager. Torka av körsbären och lägg dem jämnt ovanpå matcha-blandningen.
  • Sätt in pajskalet i ugnen i 175 °C i c:a 20 minuter, testa med en sticka efter den tiden. Ta ut från ugnen och låt svalna.
  • Koka upp aprikosglasyr i en kastrull. Pensla pajen med den uppkokade glasyren.

Vin att servera till

En underbar hösträtt! Denna soppa är full av jordiga smaker och umami. Som med de flesta soppor måste du hitta en matchande dryck som dröjer sig kvar tillräckligt länge i gommen. Le Cordon Bleu rekommenderar ett torrt vin som har åldrats på ekfat under lång tid. Du kommer att känna smaken av nötter och kryddor och en enda klunk kan balansera ut flera skedar av den gräddiga soppan. Det kan vara en torr Oloroso eller Amontillado (sherry), en lagrad Marsala eller en torr Madeira som Sercial och Verdellho. Glöm de små portvins- eller sherryglasen, servera i stället i ett normalstort vinglas så att aromen kan utvecklas helt.

knivar på en skärbräda

Andra recept från Le Cordon Bleu