Pumpasoppa med creme fraiche

Pumpasoppa med creme fraiche


Denna härliga, rika och söta pumpa- och potatissoppa toppas med en skiva subtilt kryddad "tarte fine" - den perfekta kontrasten.

4 portioner
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser

Pumpasoppa med crème fraiche
100 g smör, 1 skalad och skivad spansklök, timjan, 3 lagerblad, 1 kg skalad och skivad pumpa, 200 g skalade och skivade Charlotte- eller andra små potatisar, 50 g smält smör, 4 salviablad, 150 g crème fraiche

Kryddad mandel- och salviapaj
400 g färdiggjord smördeg, 20 g smör, 1 skalad och skivad schalottenlök, 10 g Vadouvan-curyblandning, 1 ägg, 50 g mald mandel, 1 tsk vetemjöl, pumpafrön, salt och peppar

Gör så här

Pumpasoppa med crème fraiche

  • Ställ kastrullen med smör på medelvärme, tillsätt lök, timjan och lagerblad och låt steka tills allt är mjukt, c:a 10 minuter.
  • Tillsätt skivad pumpan, inklusive hälften av kärnorna, ställ resten åt sidan. Lägg i potatis, fyll på med vatten så det täcker, och låt småkoka i 20 minuter under lock eller tills grönsakerna är mjuka.
  • När den är klar, ta ur timjan och lagerblad och kör i Electrolux Explore 7 Blender för att göra puré av grönsakerna.
  • Sila purén genom en sil, direkt ner i en kastrull, krydda och justera till önskad konsistens med vatten. Ställ åt sidan.

Kryddad mandel- och salviatårta

  • Värm ugnen till 180 °C och lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
  • Kavla ut smördegen på en lätt mjölad yta och skär ut en rektangel på 25 cm x 12 cm, c:a 3 mm tjock.
  • Lägg smördegen på bakplåtspapperet, täck över och sätt in den i kylskåpet i 30 minuter.
  • Under tiden, lägg smör i en kastrull och smält på medelhög värme, tillsätt schalottenlök och Vadouvan -curryblandning. Låt steka i 5 minuter, ställ åt sidan och låt svalna.
  • I en medelstor skål, vispa ägget, malen mandel, mjöl och resten av pumpafröna tills smeten är jämn. Tillsätt schalottenlök, blanda och krydda.
  • Med smördegen på bakplåten, vik en 2 cm tjock kant runt hela. Fyll smördegen med mandelkryddblandningen och låt den spridas ut jämnt.
  • Baka i uppvärmd ugn i 15 minuter.
  • Lägg bakplåtspapper på en annan plåt. Vänd pajen på den andra bakplåten och låt den vara inne i ugnen, upp och ner, i 10 minuter. Låt svalna och skär sedan i 4 långa band.

Servering

  • Ställ en kastrull på låg värme, tillsätt smör och låt det smälta, stek sedan salviabladen krispiga. Krydda.
  • Värm upp pumpasoppan och värm "tarte fine"-bitarna om så behövs.
  • Häll upp soppan i 4 skålar, lägg i crème fraiche och garnera med salviablad, lite smält smör och en bit "tarte fine" som tillbehör.

Vin att servera till

Väst möter öst, pumpa och salvia möter currykryddad mandel. En rätt som är både söt och kryddig, till det kan man välja ett fylligt vitt vin med lite sötma eller mogen fruktsmak. Om du kan få tag i en Pinot Gris från Alsace passar den utmärkt till soppan. Annars går det bra med en Chardonnay från Australien eller USA.

Knivar på en skärbräda

Andra recept från Le Cordon Bleu