Lussebullar
Ingredienser:
Lussebullar:
30 g Jäst
1 g Saffran
2,5 dl Mjölk
7,5 dl Vetemjöl
1,5 dl Dinkelmjöl
½ tsk Salt
1,5 tsk Kardemumma
1 dl Strösocker
1 Ägg
180 g Smör (rumstempererat)
Sockerlag:
1 dl Strösocker
1 dl Vatten
Garnering:
1 dl Pärlsocker
Gör så här:
1. Värm upp mjölk och saffran till 37°
2. Blanda ner jästen i mjölkblandningen
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
4. Häll därefter i mjölkblandningen och ägget
5. Knåda degen för hand tills att den är fin och glansig – du kan använda en bakmaskin men kom ihåg att knåda degen på låg hastighet för att inte överjoba degen.
6. Knåda in smöret lite i taget
7. Lägg degen i en bunke och ställ in i ugnen under en duk, använd jäsningsprogrammet i 40 minuter
8. Mjöla bänken, häll ut degen och kavla tunt
9. Skär degen i ca 1 cm tjocka remsor och och rulla ändarna mot varandra och lägg sedan på en plåt
10. Låt bullarna jäsa 40 minuter i ugnen på jäsningsprogrammet
11. Gör sockerlagen genom att koka ihop strösocker och vatten tills sockret lösts upp. Spara till pensling av bullarna.
12. Baka sedan bullarna på bakningsprogrammet 200° i ca 7 minuter eller till att bullarna är gyllene
13. Pensla med sockerlag och strö över pärlsocker