Potatisgratäng

Potatisgratäng

Portioner: 4 st.

Tillagas med fördel i vacuumpåse, en förslutningsbar påse, som tål värme och kan återanvändas enligt den så kallade sous vide-metoden.

 

Ingredienser:
500 g Potatis, fast sort, skivad
1 st. Gul lök, skivad
2 st. Vitlöksklyftor
1 st. Knippe timjan
5 dl Grädde
1 st. Lagerblad
2 dl Riven ost, gärna lagrad
Salt, svartpeppar

 

Metod:
1. Koka grädden i en kastrull tills 2/3 återstår.

2. Blanda potatisen med grädden.

3. Tillsätt lök, lagerblad, vitlök, salt, peppar i blandningen och lägg i en vacuumpåse med timjan.

4. Tillaga i ugn på sous vide, 95 grader i 1 timme.

5. Kyl ned och spara till servering.

6. Vid servering: Starta ugnen på 200 grader.

7. Öppna påsen och häll blandningen i en form.

8. Strö över osten och gratinera i ugn ca 20 minuter tills ytan är gyllene.

 

Jag tycker om att förbereda en gratäng genom att ånga den i en sous vide-påse som ser till att råvarorna bevarar all sin naturliga smak. Sous vide är också ett smart sätt att optimera tiden genom att gratängen kan förberedas i förväg för att sedan bara slå upp gratängen i en ugnssäker form och gratinera en kort stund precis innan servering. Jag gillar detta då man alltid vill ha mer tid med gästerna!