Nyttig mat för barn – 5 goda vanor för de små

Nyttig mat som barnen tycker om låter kanske svårt och omständligt – men så behöver det absolut inte vara! Nyttig mat behöver varken vara dyrare, ta längre tid att laga eller smaka tråkigare än annan mat. Snarare är det faktiskt ofta tvärtom. Och det lönar sig alltid i längden att satsa på en hälsosam kost för barn. Här får du hälsopedagogen Mikaela Franssons smarta råd.

Hälsopedagogen tipsar

Att lägga grunden för goda kostvanor är något som sker tidigt i livet, det är nu du som förälder visar hur frukost, lunch och middag ser ut, säger Mikaela Fransson som är hälsopedagog och driver Kostassistenten.se.

Låt barnen vara med

Som många vet är det inte alltid helt enkelt att få barnen att äta det vi serverar, det kan krävas lite hjälp på vägen. Mikaela förklarar att presentationen av maten är viktig när man lagar mat till barn.

– Du kan ta med barnen och handla, prata om vad ni ska äta, känna och lukta på råvaran innan ni tillagar den och så vidare. Bygg upp en nyfikenhet, säger Mikaela Fransson.

Att sedan laga maten tillsammans och tänka igenom serveringen är också goda råd. Då kan barnet själv välja en råvara att testa, istället för att du mixar ihop dem till en hel sallad. Vill man vara extra kreativ kan man skapa figurer av maten på tallriken. Se också till att ni äter samma rätt vid matbordet.

– Många vuxna gör felet att de lagar en annan mat till barnen än de vuxna äter. Barnen kanske får köttbullar medan de vuxna äter något annat. Men du är barnets förebild, det du äter lär de sig att vilja äta, säger Mikaela Fransson.

Tvinga aldrig barnet att prova matvaror, det ska komma självmant. Att tvinga gör att råvaran förknippas med något negativt, då kommer den aldrig smaka gott även om den egentligen är det. En råvara behöver dessutom inte nödvändigtvis passa barnets smak i en viss form.

– Du kan till exempel både stuva, riva och ånga en morot. Testa att servera den på olika sätt. Och ha tålamod, det krävs 10–20 försök innan man börjar vänja sig vid en smak.

Ångad mat behåller vitaminer och mineraler

Ett tips för nyttigare mat är att du lagar maten med ånga istället för att koka den. Du behåller då en stor mängd av de näringsämnen som finns naturligt, istället för att koka bort dem. Med ånga lakas inte råvarorna ur. Ångugnen är praktisk eftersom det i många fall går snabbare att tillaga maten. En stor del av rätterna sköter sig själva när ni väl förberett och ställt in dem i en varmluftsugn med ånga, och ut kommer sedan nyttig mat för hela familjen.

Electrolux ångugn OOS870NX

Bra köp

Vidga din horisont - öppna upp din kreativitet med ångmatlagning.

Nyttig mat för barn

Hälsopedagogens 5 bästa tips:

  • Ät tillsammans, och ät samma mat – du är barnens förebild.
  • Gör barnet delaktig, både under matlagningen men också när ni köper maten. Ha tålamod – vågar barnet inte prova första gången så försök igen. Det kan dröja tio gånger innan de vant sig vid smaken.
  • Tvinga inte när barnet inte vill, det ger bara motsatt effekt och den kan hålla i sig in i vuxen ålder.
  • Tänk på presentationen ¬– här kan du både tänka kreativt och skapa figurer av maten, eller bara dela upp maten så att varje råvara ligger för sig och barnet enkelt kan prova en i taget. Nyttig mat för barn ska kännas rolig!

Skillnaden i köket

Spisfläktar är en viktig del i varje kök. De spelar en väsentlig roll i att hålla luften fräsch och ren, så du kan njuta av att laga kulinariska rätter. Och med rätt stil på spisfläkten kan du få en köksdesign du älskar. 

Upptäck köksfläktar
Enkelt recept

God mat varje gång

Det finns ett enkelt sätt att lyckas med maten varje gång: ånga. Smakerna träder fram, konsistensen förbättras, näringen bevaras. Vare sig du ugnssteker kött, bakar bröd eller lagar en läcker dessert, ställ bara in ångnivån för en kulinarisk höjdpunkt.

Upptäck matlagning med ånga
Infinte Chef Collection on induction hob

Direkt och precis värmereglering

Med induktion överförs värmen direkt till kastrullens botten vilket ger snabb och jämn upphettning. Matlagningstiden förkortas och förbrukar mindre energi, ytan utanför kastrullen förblir relativt sval, så din induktionshäll är både säkrare och enklare att rengöra. 

Upptäck induktion