
Ångad sparris och broccolini
Portioner 4 st.
Ingredienser:
12 st. Grön sparris
4 st. Broccolini (eller uppdelad broccoli)
Olivolja
Salt, Svartpeppar
Metod:
1. Dela ner broccolini i kvartar och lägg i isat vatten tills de krullar sig
2. Skär bort stammen på sparrisen och lägg sedan på perforerad plåt tillsammans med broccolinin.
3. Ånga grönsakerna i ugnen ca 3–5 min eller tills att de har en liten kärna kvar.
4. Innan servering, ringla över fin olivolja, salt & peppar.
Broccoli och sparris är tacksamma grönsaker att tillaga med ånga. Istället för att grönsakernas goda smak läcker ut i vattnet, som den lätt gör vid kokning, bevaras både smak och konsistens tack vare ångan. Jag tycker också att det känns bra när jag vet att vitaminer och mineraler i större utsträckning bevaras i grönsakerna.
Leaquid
Att en stor del av näringsämnena läcker ut i vattnet vid kokning är inget som syns, eller något de flesta vet om eller reflekterar över. Så hur kan vi visa upp ett problem som är osynligt? Vi skapade vitaminvattnet Leaquid, som visar förlusten av näringsämnena på ett väldigt handgripligt sätt.