
Potatis- och purjolökssoppa
Portioner: 4 st.
Ingredienser:
500 g Potatis (mjölig)
1 st. Purjolök
1 Knippe timjan
2 dl Crème fraiche
2 st. Lagerblad
5 dl Kycklingbuljong, varm
1 msk Vitvinsvinäger
Salt, Svartpeppar,
Olivolja
Metod:
1. Dela potatis och purjolöken. Spara den gröna delen av purjolöken till servering.
2. Lägg ut potatis och purjolök på en ugnsplåt tillsammans med örter och salt.
3. Ånga i ugn ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
4. Mixa de ångade grönsakerna tillsammans med kycklingbuljong.
5. Smaka av med crèmefraiche, vinäger, salt och peppar.
6. Skiva den gröna delen på purjolöken tunt, mjukgör i stekpanna hastigt med olivolja och salt.
7. Slå upp soppan i skål, toppa med den mjuka purjolöken.
8. Avsluta med att ringla lite olivolja.
Genom att ånga grönsakerna innan de mixas koncentreras och bibehålls smaken även när buljongen tillsätts. Soppan får en fantastisk fin smak där både potatisen och purjolöken kommer fram tydligt!
Leaquid
Att en stor del av näringsämnena läcker ut i vattnet vid kokning är inget som syns, eller något de flesta vet om eller reflekterar över. Så hur kan vi visa upp ett problem som är osynligt? Vi skapade vitaminvattnet Leaquid, som visar förlusten av näringsämnena på ett väldigt handgripligt sätt.