Potatisgratäng
Potatisgratäng

Portioner: 4 st.

Tillagas med fördel i vacuumpåse, en förslutningsbar påse, som tål värme och kan återanvändas enligt den så kallade sous vide-metoden.

 

Ingredienser:
500 g Potatis, fast sort, skivad
1 st. Gul lök, skivad
2 st. Vitlöksklyftor
1 st. Knippe timjan
5 dl Grädde
1 st. Lagerblad
2 dl Riven ost, gärna lagrad
Salt, svartpeppar

 

Metod:
1. Koka grädden i en kastrull tills 2/3 återstår.

2. Blanda potatisen med grädden.

3. Tillsätt lök, lagerblad, vitlök, salt, peppar i blandningen och lägg i en vacuumpåse med timjan.

4. Tillaga i ugn på sous vide, 95 grader i 1 timme.

5. Kyl ned och spara till servering.

6. Vid servering: Starta ugnen på 200 grader.

7. Öppna påsen och häll blandningen i en form.

8. Strö över osten och gratinera i ugn ca 20 minuter tills ytan är gyllene.

 

Jag tycker om att förbereda en gratäng genom att ånga den i en sous vide-påse som ser till att råvarorna bevarar all sin naturliga smak. Sous vide är också ett smart sätt att optimera tiden genom att gratängen kan förberedas i förväg för att sedan bara slå upp gratängen i en ugnssäker form och gratinera en kort stund precis innan servering. Jag gillar detta då man alltid vill ha mer tid med gästerna!

Leaquid

Att en stor del av näringsämnena läcker ut i vattnet vid kokning är inget som syns, eller något de flesta vet om eller reflekterar över. Så hur kan vi visa upp ett problem som är osynligt? Vi skapade vitaminvattnet Leaquid, som visar förlusten av näringsämnena på ett väldigt handgripligt sätt.

Tillbaka till fördelarna med ånga