Grilltips – grilla kött och kyckling perfekt

Grilltallrik

Inget slår en saftig köttbit med perfekt krispig yta en het sommardag. Genom att grilla kött blir smaken dessutom något alldeles extra tack vare att tillagningen sker över öppen eld. Med våra grilltips får du ditt kött perfekt genomstekt och behåller utsidan krispig utan att bränna den. 

Hemligheten till att grilla kött perfekt

Grilla kött så att det blir jämnt tillagat med hjälp av våra grilltips. Det kan vara svårt att få till en saftig, genomstekt insida när man grillar kött, särskilt på stora köttbitar. Men det är svårt att lyckas med en perfekt insida genom att enbart använda sig av grillen. Köttet blir lätt ojämnt tillagat, och det krävs en hel del övning för att få till insidan enligt gästernas olika önskemål. Dessutom är det inte alltid som du vill stå länge vid grillen, vilket du måste göra när du ska tillaga exempelvis hel kyckling eller fläskfilé.

Electrolux ångugn OOS870NX

Bra köp

Vidga din horisont - öppna upp din kreativitet med ångmatlagning.

För att undvika ojämn tillagning och andra oönskade resultat finns det ett säkert knep. Genom att använda en varmluftsugn med ånga tillsammans med en grill går tillagningen fortare och resultatet blir perfekt varje gång du ska grilla kött.

När du ångtillagar grönsaker, kött eller fågel i en varmluftsugn med ånga suger de inte åt sig av vätskan. Det innebär att köttet behåller sin spänst och färg samtidigt som du får en riktigt saftig, jämn och läcker insida.

Vill du säkerställa lyckad mat och imponera på gästerna i sommar är det därmed ett klockrent grilltips att kombinera ånga och eld.
Nedan hittar du två exempel på kött som med fördel kan ångas först och därefter läggas på grillen. Tänk på att du kan göra rätten ännu festligare med ångtillagade grönsaker eller röklåda i grillen. Endast fantasin sätter gränser.

Tips - grilla hel fläskfilé

Ångtillaga hel fläskfilé på låg temperatur på intervallångprogrammet tills den når 63 grader. Låt den vila en stund. Lägg sedan fläskfilén på grillen snabbt och låt ytan få härliga grillränder.

Tips på tillbehör: Ångtillaga grönsaker i ugnen. Trä dem sedan på spett och låt dem därefter ta färg och smak från grillen.

Tips - grilla hel kyckling

Ska du tillaga kyckling är 40 minuter intervallånga i 200 grader lagom. Lägg den sedan på grillen för att få en snygg yta. Ångtillagning i ugn i kombination med grillning är alltså hemligheten till perfekt grillad mat.

Tips på tillbehör: Rör ihop en örtsås av färska örter, kryddor och crème fraiche. Servera den kall till rätten. 

Skillnaden i köket

Spisfläktar är en viktig del i varje kök. De spelar en väsentlig roll i att hålla luften fräsch och ren, så du kan njuta av att laga kulinariska rätter. Och med rätt stil på spisfläkten kan du få en köksdesign du älskar. 

Upptäck köksfläktar
Enkelt recept

God mat varje gång

Det finns ett enkelt sätt att lyckas med maten varje gång: ånga. Smakerna träder fram, konsistensen förbättras, näringen bevaras. Vare sig du ugnssteker kött, bakar bröd eller lagar en läcker dessert, ställ bara in ångnivån för en kulinarisk höjdpunkt.

Upptäck matlagning med ånga
Infinte Chef Collection on induction hob

Direkt och precis värmereglering

Med induktion överförs värmen direkt till kastrullens botten vilket ger snabb och jämn upphettning. Matlagningstiden förkortas och förbrukar mindre energi, ytan utanför kastrullen förblir relativt sval, så din induktionshäll är både säkrare och enklare att rengöra. 

Upptäck induktion